Blue Flower

"HAVN" med Susanne Lundeng

Foto: Marius Fiskum for Nordlysfestivalen

Vi var på konsert 21. oktober 2017 i Saltdal kirke. Forestillingen og konserten "HAVN".  Der var det Vokal Nord med Susanne Lundeng, kor og musikerne Håvard Lund, bassklarinett, Arnfinn Bergrabb, perkusjon. Bjørn Andor Drage var dirigent. Konserten var tilpasset Saltdal i og med at vi har flere av numrene herfra, og Bjørn Andor er fra Drageid i Saltdal. Det ble en fantastisk kveld. vi fikk høre et sirlig utvalg av nordnorsk, kvensk og samisk musikk, fra sarte salmetoner til gnistrende slåtter. Vi fikk oppleve noen flunkende nye sanger av Susanne Lundeng. Programmet vil variere fra sted til sted, og er satt sammen med den raushet og mangfold som preger vår landsdel. Folkemusikken ble til i en tid da musikken måtte oppleves direkte. Fra munn, fele eller fløyte til øre og hjerte. Mange av melodiene er så vakre at de har overlevd alle teknologiske kvantesprang fra grammofonen til streaming, og er blitt folkeeie.

 

28,15,0,50,1
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,310,1,50,12,25,50,1,65,12,1,50,1,1,1,5000
Bjørn Andor Drage kunstnerisk leder og dirigent for Vokal Nord, ledet konserten brilliant. Foto: Kurt Tverli
Susanne Lundeng med Vokal Nord
Se større bilde
Susanne Lundeng i samspill med koret, som besto av: Sopranene Olga Lise Holmen, Irene Snuruås, Mari Øyrehagen og Terese Thylin. Altsangere var Tove Oppegård Flæsen, Eline Hellerud Åsbakk, Lena Sletten Domseth og Gry Oda Myrbakken. Tenorer var Jon Bjrnar Sandve, Geir Martin Damsgård, Øystein Fredriksen og Øystein Lysne. Basser var Jacob Abel R. Tjeldberg, Harald Bakkeby Moe, Daniel Oskar Danilesson og Trygve Skipnes Østrem. Foto: Kurt Tverli
Susanne Lundeng med Vokal Nord
Se større bilde
Susanne Lundeng spilte seg nedover midtgangen til publikums fornøyelse, "HAVN" haadde et flott progrm i Saltdalskirka.
Susanne Lundeng med Vokal Nord
Se større bilde
Susanne Lundeng var i storm under konserten i Saltdalkirka i oktober 2017, hun spilte seg ned midtgangen i karakteristisk stil, og klarte å fengsle oss alle med sitt brilliante felespill! Foto: Kurt Tverli
Susanne Lundeng med Vokal Nord
Se større bilde

Slåttene og folketonene er historien om oss selv. Musikken har som menneskene vandret, og underveis er det frø som har spiret og skapt sin egen, lokale tradisjon. Susanne Lundeng er en fantastisk formidler av den nordnorske tradisjonsmusikken, og blir gjerne betegnet som en levende nordnorsk folketone i seg selv, med sin energiske tilstedeværelse og gnistrende spillestil. I 2016 fikk hun en velfortjent Spellemannspris for albumet «111 Nordlandsslåtter - Hilsen Susanne Lundeng».

Vokal Nord sammen med Susanne Lundeng trollbandt ikke bare meg, men hele den fullsatte kirka. Det var dørgende stille, og voldsomt på samme tid!

Foran sangere, musikanter og solist finner vi det som må betegnes som en urkraft i nordnorsk musikkliv. Organisten, komponisten og arrangøren Bjørn Andor Drage. Han er Vokal Nords kunstneriske leder og var kveldens dirigent.

Programmet:

"Jeg ser deg søte lam å stå", folketone fra Saltdal. "I himmelen, i himmelen", også folketone fra Saltdal. Så fulgte "Jiegnaffo" av Jan Sundström. "Vil du med til huimmelen", folketone fra Ofoten. "Når skal jeg skue få?", kvensk folketone. "Pois,Pois", kvensk folketone.(Far ut, høyr kallet lyder no/Arve Brunvoll). Så fulgte en avdeling med Susanne Lundeng på fiolin, "Ættesyn", "Det var nære på", "Kjære livet", og "HAVN". Bjørn Andor Drage hadde skrevet "Ainél". Så fulgte "Finske traller" fra Salten.

Koret besto av Sopranene Olga Lise Holmen, Irene Snuruås, Mari Øyrehagen og Terese Thylin. Altsangere var Tove Oppegård Flæsen, Eline Hellerud Åsbakk, Lena Sletten Domseth og Gry Oda Myrbakken. Tenorer var Jon Bjrnar Sandve, Geir Martin Damsgård, Øystein Fredriksen og Øystein Lysne. Basser var Jacob Abel R. Tjeldberg, Harald Bakkeby Moe, Daniel Oskar Danilesson og Trygve Skipnes Østrem.

Vokal Nord er støttet av Norsk Kulturråd, Troms Fylkeskommune og Tromsø Kommune.