Blue Flower

Velkommen til mitt fiolinprosjekt!

Vel, jeg har bestemt meg for å bygge mitt eget instrument! Om jeg vil lære meg å spille på det, blir neste trinn. Min far, John Tverli, var med i en forening, et selskap, "Salten Violinmageres Selskab", som ble dannet i 1987, av entusiaster, som bygde instrumenter etter å ha deltatt på kurs. Dette var Verdens Nordligste Fiolinmakerklubb! Du kan lese mer om denne klubben her.

Min far bygde minst 3 fioliner, og en nyckelharpa. Jeg mener å huske at han hadde noen svenske kontakter, når det gjelder sistnevnte instrument. Jeg arvet hans förste fiolin, fra 1986,  - det var hans # 1.

MIN FAR

Min far var trekkspiller på yngre dager, men jeg tror nok at han tenkte mer på transport, da han like etter krigen byttet ut et fantastisk trekkspill, (med både tangenter og knapper), med en 98 kubikk motorsykkel av merket DKV. Jeg er jo født etter krigen, og min trekkspillkarriere startet i 1959, da jeg fikk mitt første trekkspill av min mor, som kjøpte det på Røst, og jeg var veldig "hungrig" på å spille, så 14 dager etterpå spilte jeg til dans alene i skolhuset på Støvset. "Engelskmennene", som jobbet på "Natoveien" opp til Kletkoven, fikk det for seg at de skulle ha fest, og jeg husker at de hadde ufatttelig mye øl og annet drikke, og skolestua var full av dansende mennesker, jeg spilte på mitt lill trekkspill de låtene jeg hadde lært meg, i tillegg diktet jeg noen i kjente takter...  Det skulle vært moro å hatt en "selfie" fra den tiden! Men publikum var greie, de danset, selv om jeg måtte av og til gå ut i "mengden" slik at tonene kunne høres... Live music!

Siden har det blitt mange dansemelodier og andre konserter og instrumenter. Det kan hende at jeg kommer tilbake til dette.

HJELPERE

Mitt nåværende prosjekt går ut på at jeg skal bygge meg en fiolin. Jeg har hatt kontakt med flere, som har gjort dette før meg, og dess mer jeg hører og ser, dess mer skeptisk blir jeg; vil jeg klare denne oppgaven? I november fant jeg en nettside fra en musiker i Tromsø, som hadde bygget seg fiolin, og han gav meg tips om Knut Michelsen, som har bygget mange instrumenter, og som er en skikkelig hådverker på dette området. Jeg kom i kontakt med Michelsen, som tok seg tid til å besvare alle mine rare spørsmål, og han hadde tilogmed gitt ut en bok om emnet, den fikk jeg tilsendt i desember.

Det var en flott bok, og etter hvert som jeg leste ble jeg klar over at med litt hjelp og entusiasme, skulle jeg prøve. Internet er jo full av "tilbud" og videoer av fiolinmakere, og flere har begynt å få seg nettsider. Jeg var jo på jakt etter en bue til en av de fiolinene jeg allerede har, og jeg fant fram til Jan Langeland på Fauske. Han viste seg å være leder i Saltdal Spelemannslag, og spiller fiolin. Han hadde også materialer for å rigge instrumenter og deler, samt en mengde tips om emnet. Jeg fikk låne en bok av ham, Otto Möckel, "Geigenbau-kunst" - boken var på 375 sider, emn det var veldig interessant, jeg har jo god tid... Boka er på tysk, men jeg leser den greit. På denne måten bekrefter det ene det andre, og jeg må si at jeg har mye bra hjelp i forhold til de som bygde fiolinene på 1500 og 1600-tallet. Men jeg har forstått at nøyaktighet og kunnskap er et "must".

Den beste boka for meg, er Knut Michelsens, den er rikt illustrert, og den inneholder komplette maler i full størrelse, samt en mengde praktiske tips om hvordan man går fram og riktig rekkefølge. Slikt kan man bare få lære hos de som har erfaringen, og kan dette, slik som bare Michelsen kan. PÅ Internett kan man se videofilmer med ulike kvaliteter, der fiolinmakere lager sine instrumenter. Det kan være til stor inspirasjon, så de kikker jeg på innimellom. Jeg gleder meg til å begynne, men jeg har litt å gjøre før jeg kommer så langt.

LOKALER

Jeg så pass "opp i åran" at jeg vet at denne byggingen kan ta tid, og jeg må kunne la tingene ligge på bordet, om jeg finner ut at det er andre saker som må gjøres. Jeg har et ledig "lokale" i kjelleren, der jeg ser for meg at det kan bli et verksted. Jeg har handlet inn litt verktøy, av det jeg fant. Men det er mye som skal til av måleverktøy og diverse andre greier. Materialer har jeg fått loving på av Michelsen, han vet også hvor man finner de beste, og mest pålitelige leverandører av trematerialer. Men jeg vil ha det enkelt, og ikke lage et maskinverksted. Jeg finner ganske sikkert ut hvordan det blir, etter at jeg har lagt nytt golv og modifisert rommet litt. Rommet inngår i den felles til- og fraluft vi har gjennom vårt gjenvinningssystem i huset, så den biten skulle være ok.